Sollicitatietips

 

Houd het eenvoudig

Een C.V. is niets anders dan een korte schets van je opleiding, je beroepservaring en je interesses. Gebruik het om aandacht te trekken voor je sterke punten. Leg de focus niet teveel op bijzaken. In het sollicitatiegesprek kun je altijd toelichtingen geven.

Werk met een omgekeerd chronologie

Begin met je huidige baan en werk terug in de tijd. Zet daarbij het volgende op een rij:

  • de naam en de vestigingsplaats van je werkgever
  • begin- en einddatum dat je werkzaam bent geweest 
  • je precieze functie en een korte beschrijving ervan 
  • opsomming van je prestaties 

Duidelijk en overzichtelijk C.V.

Wees er zeker van dat je C.V. goed wordt gepresenteerd en dat het leesbaar is. De toekomstige werkgever moet de belangrijke informatie snel kunnen vinden. Aandachtstreepjes kunnen helpen bij het opsommen van prestaties waarover tijdens een gesprek kan worden doorgepraat. Als je eventuele werkgever veel moeite moet doen om je cv te lezen, zal hij snel zijn belangstelling verliezen.

Activiteiten tijdens je opleiding

Als je nog geen twee jaar werkt, besteed dan ook aandacht aan prestaties tijdens je opleiding. Leider van het discussieteam, voorzitter van de voetbalvereniging, secretaris van de feestcommissie, vertegenwoordiger van de studentenvakbond. Maar ook bijbanen die je gehad hebt zoals barkeeper of vrijwilligerswerk. Al deze taken laten zien dat je enthousiast bent, iemand die initiatieven neemt en niet afwacht. Bedenk altijd: ook voor een bijbaan zijn bepaalde vaardigheden nodig. Benadruk deze wanneer dat belangrijk is voor de gevraagde functie.

Wees Eerlijk

Liegen in je C.V. is verspilling van tijd voor jezelf en voor je mogelijke werkgever. Probeer op deze manier bijvoorbeeld geen 'gaten' in je C.V. op te vullen. Zes maanden toevoegen aan de tijd dat je een bepaalde baan had kan een goed idee lijken, maar als dit wordt doorzien dan krijg je de baan zeker niet. 

Correcte Spelling

Typefouten kunnen betekenen dat het C.V. rechtstreeks in de prullenbak verdwijnt. Het pleit niet voor je wanneer er typefouten in je CV zitten. Vertrouw niet op de spellingscontrole van de pc om fouten op te sporen. Lees je C.V. nauwkeurig na wanneer je denkt dat het af is.

Een frisse blik

Laat, voordat je het C.V. verstuurd, iemand naar je C.V. kijken. Een frisse blik van iemand anders kan zorgen voor ideeën om je C.V. toch nog even te "finetunen" voordat je hem verstuurd. 

Referenties

Als je goede referenties hebt neem die dan zeker op in je C.V.. Neem echter wel eerst contact op met de referenten voordat je hun naam gebruikt. Niets is erger dan iemand te vermelden die van niets weet of die je misschien niet eens ziet zitten. Vraag dus ook altijd welk beeld de referent van je zal schetsen (positief of negatief) en neem de referenten op die een positief beeld van je hebben. De beste mensen om als referentie te gebruiken, zijn je huidige werkgever of een docent van je opleiding. Iemand die weet hoe jij in een bepaalde werkomgeving handelt.

  • Deel

Nieuws

Wij bestaan 20 jaar!

Hoera! Uitzendbureau Paraat bestaat 20 jaar!

Op 21 augustus 2001 is Uitzendbureau Paraat opgericht door John Koops en we zijn nog steeds een echt familiebedrijf.… Lees meer

Kerstpakketten geschonken aan Voedselbank Zuidoost Drenthe

De overgebleven kerstpakket zijn op dinsdag 29 december j.l. geschonken aan de Voedselbank. Lees meer

Kerstdonatie 2020

Traditiegetrouw doneren wij een kerstbijdrage voor een goed doel uit de regio. Evenals voorgaande jaren gaat onze kerstdonatie naar Sigrids Garden en `t Huis van Heden… Lees meer